K. Frank Jensen Samling

Den 21. december, 2012 modtog Roskilde Universitetsbibliotek en donation,bestående af en stor samling af tarotkort fra det 20. århundrede. Samlingen er unik på verdensplan, da den er over 95% komplet. Skønt samlingens fokus er tarotkort fra det 20. århundrede og relaterede materialer såsom esoteriske og okkulte bøger, indeholder den også mange andre sjældne  genstande i form af kortsæt der daterer sig tilbage til det 17. århundrede, samt andre former for spil og spilrelaterede genstande og korthistoriske værker.

Samlingen, som tidligere var kendt som Spilkammeret, blev etableret i 1975 af K. Frank Jensen som et privat bibliotek og forskningsarkiv. På det tidspunkt var der en begyndende opblomstring i interessen for det okkulte og esoteriske i Danmark. Som i de fleste andre europæiske lande havde denne interesse overvintret i lukkede kredse gennem det meste af det 20. århundrede, men i kølvandet af tresserne begyndte interessen for alternative religioner og spirituelle traditioner igen at manifestere sig.

Spilkammerets erklærede formål blev at indsamle, bevare, registrere og dokumentere de ’mantiske redskaber’ (dvs. systemer til spåkunst og symbollæsning – primært tarot og spåkort) der var blevet fremstillet og anvendt gennem det 20. årh., og målet var at opnå en næsten komplet samling af genstande indenfor området.

Arkivet og kortsamlingen består i øjeblikket af ca. 1.500 sæt tarot/tarockspil, 600 sæt spåkort, samt et stort antal spådomsgenstande, såsom terninger, runesten, og forskellige spil og spilgenstande der har været anvendt til spådomsformål.

Udover de ca. 3.000 bøger i samlingen (primært på engelsk, tysk, fransk og dansk), indeholder den også et omfattende korrespondancearkiv med relation til tarot og esoteriske temaer (primært på engelsk og dansk).

Roskilde Universitetsbibliotek modtager løbende materiale fra K. Frank Jensen og forskere der ønsker at bruge samlingen, kan kontakte Gry Fersum.

 

 

 

 

 
Send rettelser til webmaster
 
 

Find vej

Roskilde Universitetsbibliotek
Universitetsvej 1, Postboks 260
4000 Roskilde
4674 2207 / rub@ruc.dk
EAN-nr: 5798000418110
SE/CVR-nr: 29 05 75 59

Citat

ÅbningstiderMed adgangskort
Alle dage 08:00 - 00:00

Uden adgangskort
Mandag - Fredag 08:00 - 16:00

Personlig betjening
Mandag - Fredag 09:00 - 16:00

> Åbningstider sommer, jul og nytår